Un standard al viitorului
Oricat de moderna ni s-ar parea acum tehnologia 4G, cu viteza ei generoasa de transfer a datelor, viitorul bate deja la usa si aduce performante covarsitoare. Tehnologia 5G va revolutiona nu doar experienta oferita de smartphone, ci fiecare proces al vietii de zi cu zi care presupune folosirea echipamentelor conectate la internet.
Asteptat indelung de pasionatii gadgeturilor si pregatit cu atentie de marii producatori, standardul 5G va duce experienta oferita de gadgeturile bazate pe internetul mobil la un nivel fara precedent. Dincolo de impulsionarea economica a industriei sau de facilitatile pe care le va imprima in domenii care astazi inca mai asteapta dezvoltarea, tehnologia 5G va aduce un dublu atu pe care il vom resimti cu totii: viteza incredibila si fidelitatea fara precedent.
Pe măsură ce companiile de telefonie din întreaga lume implementează tehnologia 5G, iar turnurile pentru funcționarea acesteia se ridică zilnic, se poate observa o stare de agitație printre persoanele care se tem de această dezvoltare accelerată. Inevitabil, au apărut diferite mituri care fac această rețea periculoasă atât pentru oameni, cât și pentru natură.
Cum functioneaza tehnologia 5G
Cu operare in plaja 30 GHz – 300 GHz, tehnologia 5G stabileste o stacheta extrem de ridicata fata de cei doar 6 GHz ai tehnologiei 4G. Principiul fundamental de functionare al acestui standard este utilizarea undelor de frecventa inalta, ce ofera viteza si latime de banda mai generoase. Incapabile sa parcurga distante foarte lungi, insa, aceste unde vor necesita amplasarea a numeroase emitatoare in marile orase, unde numarul mare de cladiri ar putea ingreuna transmisia de date dintre releele clasice si laptopuri sau telefoane.
De ce avem nevoie de acest standard
La prima vedere, tehnologia 5G nu reprezinta o necesitate imediata, mai ales daca ne uitam la avansul pe care tehnologia l-a cunoscut in ultimii ani. In ciuda acestui fapt, capacitatea retelelor mobile de a gestiona simultan mii de conexiuni deschide o lume de posibilitati aproape infinite. De la perfectionarea interconectarii prin internet a obiectelor casnice din locuintele inteligente si ridicarea standardului de securitate oferit de sistemele de supraveghere, pana la coordonarea perfecta a intersectiilor inteligente, progresul va fi fara oprire. Apropo de trafic, marea promisiune pe care o aduce 5G-ul este perfectionarea traficului masinilor autonome, la un standard de siguranta fara precedent.
Ca exemplu, cu viteze de aproximativ 20 de ori mai rapide decât rețelele 4G, utilizatorii dintr-o rețea 5G pot descărca un întreg sezon al unei emisiuni TV în doar câteva minute, pot juca jocuri cloud cu o grafică impresionantă, pot transmite videouri în 4K fără întrerupere și vor fi tot mai multe aplicații de realitate virtuală și realitate augmentată.
Avantajele 5G, la nivel de infrastructură, sunt următoarele: latență mai mică, lățime de bandă mai mare. În cuvinte mai umane, latența 4G e la circa 50 de milisecunde, în timp ce 5G poate ajunge la 1 milisecundă. Latența e, pur și simplu, timpul de răspuns. Dacă ai o mașină autonomă pe străzi, de exemplu, vrei ca între ea și serverul central să fie un timp de răspuns extrem de scurt.
Între semafoare și centrul de control vrei timp de răspuns scurt. Între un avion și Pământ vrei un timp de răspuns scurt. Comunicarea între dispozitive, via internet, e astfel aproape în timp real, de unde și potențialul pe care tehnologia 5G îl are. În ceea ce privește lățimea de bandă, înseamnă că printr-un port de internet, cum ar fi o antenă GSM, pot trece mai multe conexiuni în același timp.
De exemplu: o casă inteligentă poate avea de la un senzor până la o mie. Dar toți aceștia trebuie conectați printr-un singur port, adică printr-o singură antenă GSM. Poți privi lățimea de bandă ca o țeavă imensă prin care poate trece și un om, dar și 100 de oameni în același timp. De ce ne-ar trebui așa ceva?
Ei bine, pentru că internetul nu mai e acum doar despre un calculator al tău conectat la web. În medie, oamenii au între trei și 10 dispozitive conectate la internet, de la tabletă la telefon și, mai nou, chiar și ceas. Mai pune pe listă o mașină inteligentă, un bec inteligent, un frigider inteligent și lista deja e cam mare. Sau, dacă vrei, gândește-te cum e la proteste. Pe o conexiune 5G, 100 mii de oameni se pot conecta la internet mult mai ușor decât pe 4G.
Și mai e un lucru pe care îl introduce 5G: conceptul de „slicing”. Asta înseamnă că poți avea mai multe rețele logice adaptate la diferite tipuri de servicii în aceeași rețea fizică. Practic, se adaptează la nevoi și cerințe. Tot acest univers conectat și interconectat se va dezvolta în următorii 10 până la 20 de ani. Nu va fi peste noapte.
În egală măsură vor fi teorii despre cum 5G sau 6G ne vor ucide cu cancer și ars de piele. Deocamdată, dovezi în acest sens sau cercetări științifice care să certifice conspirațiile nu există. Poți trăi, desigur, într-un glob de cristal și bule de plastic sau poți vedea că nu toate industriile conlucrează să ucidă cetățeni obișnuiți. Cetățeni care, în esență, trebuie să finanțeze tehnologia asta.
Beneficiile pe care le va aduce tehnologia 5G pot parea promitatoare pe hartie, dar, odata ce o vom experimenta personal, vom simti pe deplin intregul ei potential.