Top-sfaturi-Cum sa ai grije de laptop-ul tău
Este important să ai grijă de laptop-ul tău pentru a-l menține în stare de funcționare buna. Urmând acești pași simpli te vei asigura ca laptop-ul tău va funcționa mai mult timp și va avea nevoie de mai putina mentenanța.
În primul rând, un laptop cu o tastatură care abia se deslușește de sub un strat de praf nu arată deloc OK. Ar fi bine ca periodic să curățim laptopul, pentru că praful pătrunde peste tot, ajungând până şi pe circuitele sau ventilatoarele din interiorul laptopului. O problemă destul de gravă cauzată de praf este că el împiedică răcirea sistemului, ceea ce influențează buna funcţionare a laptopului. În acest caz este indicat să utilizăm spray-urile cu aer comprimat, destinate îndepărtării prafului, pentru a asigura o eficiență maximă a sistemului de răcire.
Carcasa și ecranul laptopului, la fel, au nevoie de îngrijire, dacă te-ai hotărât să le curăți, folosește o cârpă moale! Evită șervețele de hârtie sau prosoapele, pentru că vor produce zgârieturi.
1. Nu păstra lichide în apropierea laptop-ului. Oricât de tentant ar fi sa beți cafea, suc, apa sau orice alt lichid în apropierea laptopului, este foarte ușor sa ai accidente. Ca o alternativa puteți folosi o cana cu un capac pe ea, astfel încât, chiar dacă o vărsați, lichidul nu se va scurge . Lichidele vărsate pot deteriora componentele microelectronice interne sau pot cauza daune electrice. Scurtcircuitele pot corupe datele sau pot chiar distruge permanent unele părți ale laptop-ului. Soluția este foarte simpla: Păstrați băuturile departe de computer. Chiar dacă d-voastră sunteți atent, altcineva ar putea să verse băutura.
2. Cea mai buna protecție împotriva virușilor este sa ai un software antivirus. Chiar dacă știi ce descarci, orice descărcare poate conține un virus. Daca alegi sa nu instalezi un software antivirus poți risca sa iți apară o eroare de circuit sau o problema de software în sistemul tău. Un virus poate de asemenea sa iți încetinească sistemul de operare și performanta…
3.Nu păstrați mâncare în apropierea laptop-ului. Nu mâncați deasupra laptop-ului, firimiturile se pot strecura intre taste si pot invita mici insecte sau cauza defecțiuni, ca sa nu vorbim de aspectul murdar al laptop-ului dacă are firimituri pe el.
4.Protejați display-ul LCD. Atunci când închideți laptop-ul asigurați-va ca nu exista obiecte mici, cum ar fi un creion sau caști ramase pe tastatura.. Acestea pot deteriora ecranul de afișare în cazul în care închideți laptop-ul peste ele; ecranul se va zgâria daca obiectul este dur. Închideți capacul ușor și ținându-l de mijloc . Daca închideți capacul folosind doar o parte puteți slabi presiunea pe acea balama, ceea ce în timp cauzează îndoirea sau ruperea ei.
5. Țineți și ridicați computer-ul de la baza, nu de la ecran. Daca îl ridicați apucându-l de ecran puteți deteriora ecranul sau balamalele care îl țin atașat de baza. Ecranul este ușor de zgâriat sau de deteriorat prin aplicarea presiunii directe- evitați sa puneți presiune pe ecran.
6.Nu trageți de cablul de alimentare. Trăgând de cablul de alimentare în loc de a trage de ștecher puteți provoca ruperea cablului sau puteți deteriora priza de alimentare. De asemenea, în cazul în care cablul de alimentare este aproape de picioarele d-voastră, evitați lovirea lui accidentală; de fapt, cel mai bine este să va abțineți de la a lovi sursa de alimentare cu totul deoarece o puteți slabi și în cele din urma sa o rupeți.
7. Introduceți cu grija și în unghiul corect drive-urile în slot-urile lor corespunzătoare. Fortarea drive-ului în slot il poate bloca.
8. Verificați dacă etichetele sunt fixate bine înainte de a introduce CD-urile media în laptop. CD-urile sau DVD-urile, nu ar trebui sa aibe etichete care le-ar putea bloca în interiorul laptop-ului. Nu introduceți niciodată CD-uri de dimensiune mai mica, deoarece ele ar putea deteriora player-ul în mod permanent.
9.Nu expuneți laptopul la schimbări bruște de temperatura. Când aduceți laptop-ul într-o clădire pe timp de iarna, nu îl porniți imediat. Așteptați în schimb sa ajungă la temperatura camerei. Veți evita astfel orice potențial de deteriorare a disk drive-ului prin condensul format în interiorul laptop-ului. Evitați de asemenea și expunerea directa la razele solare.
10.Nu va lăsați laptop-ul în mașina. Interiorul unui autovehicul are schimbări mari de temperatura ca sa nu vorbim de faptul ca un laptop sau o geanta unui laptop lăsate la vedere sunt o invitație pentru hoți.