Telefoanele rezistente la apă nu mai sunt o raritate ci, dimpotrivă, o caracteristică foarte populară și adesea inclusă în specificațiile telefoanelor Premium, cel puțin. Dar ce înseamnă, de fapt, rezistent la apă? Vedem împreună în cele ce urmează.
În cazul în care dorești să îți cumperi un smartphone rezistent la apă ar fi bine ca înainte să te documentezi în legătură cu standardul pe care acesta îl are. Sunt diferențe destul de mari între IP68, IP53 sau IP65/68. Este bine să cunoști aceste informații și în cazul în care ai deja un terminal care rezistă la apă într-o anumită măsură. Sunt telefoane şi dispozitive care pot fi luate sub dus, dar nu scufundate la o adâncime de 1 metru în apă și invers.
Ce este IP – indicele de protecție?
IP este un standard internațional care clasifică și evaluează gradul de etanșeitate pentru diferite dispozitive.
Acest indice de protecție este de forma Ipxx, de exemplu IP68. Cea de a treia cifră de după IP, cea care lipsește aproape de fiecare dată, se referă la rezistența la șocuri. Aceasta nu este menționată aproape niciodată deoarece ar încuraja oamenii să-și dea telefoanele de pământ, iar ecranele de sticlă sunt în continuare destul de vulnerabile. Cele două cifre ale indicelui au semnificații diferite:
- Prima cifră, de la 0 la 6, indică gradul de protecție față de corpuri solide străine de mici dimensiuni (nisip, praf, reziduuri microscopice, etc.):
- A doua cifră, de la 0 la 8, indică gradul de protecție împotriva pătrunderii apei, sub diverse forme (vapori, picături, imersie temporară).
Așadar, orice telefon rezistent la apă are un indice de protecție, specificat, de regulă, în manualul telefonului. Cele mai obișnuite valori pentru acest indice sunt 6,7 sau 8 (vorbim doar despre a doua cifră, care se referă la rezistența la apă).
Iată ce semnificații au:
6 – protecție împotriva jeturilor de apă puternice, din orice direcție (ploaie, stropi, etc.), dar cu o expunere nu mai mare de 3 minute, de la o distanță de 3 m.
7 – protecție împotriva imersiei temporare, la o adâncime de până la 1 m, nu mai mult de 30 de minute.
8 – protecție împotriva imersiei prelungite la o adâncime mai mare de 1 m. Această ultimă valoare trebuie să fie specificată mai exact de către producător și va fi, de asemenea menționată în manual.
Ce ar trebui să mai știu?
Atenție la scenariile reale de utilizare. Totuși, aceste standarde nu garantează rezistenta 100% în viata reală, asa că dacă faceți filmări subacvatice cu telefonul vostru IP68 vă asumați riscul. Unii producători, deși oferă dispozitivele cu aceste standarde, nu oferă garanție în cazul defecțiunilor provocate de lichide.
În primul rând, faptul că testele pentru determinarea rezistenței la apă sunt efectuate în condiții de laborator, în apă clară, la o anumită temperatură. Ceea ce înseamnă că expunerea unui dispozitiv la apă sărată, cu detergent sau clor (nu mai menționez cafeaua sau sucul), nu este acoperită de garanție decât dacă acest lucru este menționat în mod explicit de către producător.
În al doilea rând, trebuie să ținem seama de adâncimea apei în care poate fi scufundat un telefon rezistent la apă. Ai observat, cu siguranță, că standardele IP menționează și o anumită adâncime. Iar asta pentru că o adâncime mare înseamnă și o presiune mai mare a apei asupra telefonului, de exemplu, care poate duce la desigilarea unor părți ale carcasei și, evident, pătrunderea apei în interior.
Multe dintre telefoanele moderne, mai ales de la Apple sau Samsung rezistă la apă, în anumite condiții și vor face o treabă din ce în ce mai bună pe viitor. Trebuie însă să ai foarte mare grijă de ele, pentru că la șocuri nu rezistă niciunele, iar dacă reușești să le strici cu apă sărată sau cu clor, șansele să-ți acopere paguba garanția sunt infime spre inexistente.